Barion Pixel Ako otvoriť víno bez vývrtky | 8 Spôsobov
S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Tel: 07:00h - 15:00h + 421 918 046 176 - pracovné dni, Zasielame aj do ČR  

Ako otvoriť víno bez vývrtky + Video

16.01.2020

Ako otvoriť víno bez vývrtky + Video

8 spôsobov, ako na to! Ten pocit, keď chytíte dobre vychladenú fľašu vína a vývrtka zrazu nieje nikde naokolo. Poradíme, ako otvoriť fľašu vína bez vývrtky.

Všetci to poznáme. Teda, hlavne tí, ktorí si vždy radi nalejú za pohár primerane vychladeného vínka. Už je fľaša doma a už vidím sám seba ako si vychutnávam pohár červeného vínka doma na gauči, po dlhom stresujúcom dni. No nejako neviem nájsť vývrtku.. vždy bola tu, no už nieje. Samozrejme... Otvoriť víno s vývrtkou vie už pravdepodobne každý, ale otvoriť víno bez vývrtky?


Vývrtky a vinotéka: https://www.shop-army.sk/vinoteka

 

Prvý spôsob - Skrutka a kliešte


Nachystajte si skrutku a kliešte. Skrutku zaskrutkujeme do korku a zoberieme si kliešte. Pomocou nich sa snažíme skrutku vytiahnúť spolu s korkom. Nezabúdajte točiť smerom nahor a pridržiavajte si fľašu.

Otvorenie vína so skrutkou a kliešťami

Druhý spôsob - Kladivo a klince


Správne. Dobre čítate. Pri tomto postupe budete potrebovať kladivo a klince. Pomocou kladiva jemne pribijmeme klince do korku, no nie rovno ale pod jemným uhľom veďla seba. Odporúčam použiť tri až štyri klince. Potom uchopíte zatlčené klince do ruky a krútite nahor až pokým neotvoríte víno. Odporúčame klince uchopiť nejakým kusom odevu, poprípade by to šlo znova aj kliešťami :)

Otvorenie vína s kladivom a klincami

Tretí spôsob - Nôž

Budete potrebovať iba nôž. Samozrejme nie príborový, odporúčam použiť kuchynský, nie moc veľký, ale ani moc malý. Nôž zapichnete hlboko do korku pod uhlom a pomaly točíte smer nahor, až pokým si neotvoríte víno, taktiež sa odporúča pridržať si fľašu. Dávajte pritom obrovský pozor na ostrie noža aby ste sa nezranili.


Otvorenie vína nožom

Štvrtý spôsob - Hák na bycikel


Tento spôsob je trošku nezvyčajný, ale budete naň potrebovať hák na bicykel. Ak sa práve zamýšlate nadtým či si z Vás robím srandu, nie nerobím :D. Pripravte si hák na bicyke alebo vlastne akýkoľvek hák, na ktorom je závit akoby na skrutke. Hák zašróbujete do korku, a pomaly točíte smer nahor a ťahajte.



Piaty spôsob - Uterák alebo obuv


Pri tomto spôsobe budete potrebovať len uterák alebo botasku a veľmi opatrne sa priblížiť k najbližšiej stene. Neodporúčam to skúšať ľudom, ktorí su veľmi “šikovní” v rozbíjaní vecí , alebo v rozlievaní nápojov.

Ak si naozaj myslíte , že medzi týchto ľudí nepatríte tu je návod! :) Spodnú časť fľaše veľmi dobre zabalíte do uteráku a pomaly búchate o stenu spodnou, zabalenou časťou vína. Je ešte jeden spôsob ako to môžte urobiť a to pomocou topánky.

Spôsob je taký istý len miesto uteráka použijete topánku či botasku to zn. že do topánky vložite víno a búchate pätou obuvy o stenu. Korok by sa mal po chvíľke začať vysúvať pomaličky von.


Ako otvoriť víno búchaním o stenu

Šiesty spôsob - kľúče


Zoberte si kľúče, najlepšie nejaký starší klúč aby Vám ho nebolo ľúto ak ho náhodou ohnete či zlomíte. Kľúč nasilu zasuniete diagonálne do korku. Snažte sa ho vytiahnúť tak, že budeme pomocou rúk ťahať a aj točiť korok von. Základom je korok točiť, ide to vždy jednoduchšie :)

Otvorenie vína kľúčom

Siedmy spôsob - vtlačiť korok do vína



Ak sa Vám nepozdávajú predchádzajúce nápady, môžte použiť skrutkovač, príborový nôž, vlastný prst alebo zubnú kefku. Výber nechám na Vás. Pomocou skrutkovača alebo zubnej kefky je možné otvoriť víno bez vývrtky, a to tak, že si pridržíme fľašu vína  skrutkovačom tlačíme na korok. Korok sa vtlačí do vína a vy si môžte vychutnať víno so svojou rodinou, alebo v kruhu svojich priateľov.

No pozor, ak máte napríklad červené víno a biele oblečenie a nebudete dávať riadny pozor, môžete veľkou silou spôsobiť červenú fontánu rovno na Vaše oblečenie. Tlačte teda silno, ale opatrne :)

Zatlačenie korku do vína napríklad zubnou kefkou

Ôsmy Spôsob - horák 


Určite sa medzi nami najdu nejakí “gangstri”. Ak aj ty si jeden z nich, nachystaj si horák! (možno že by to šlo aj so zapaľovačom, no trvalo by to dlhšie).
 Postup je jednoduchý. Horákom mierime na hrdlo fľaše, teda na miesto kde sa nachádza korok a kúsok pod neho. 

Zohrievajte hrdlo fľaše na mieste medzi korkom a vínom, kde je najviac vzduchu. Podla zákonou fyziky by mal horúci vzduch z vnútra fľaše korok vytlačiť. každopádne si určite aspoň prvé pol deci vínka príjemne zohrejete :)

Horák: https://www.shop-army.sk/horak-na-plyn-kartusa-ws502c
            https://www.shop-army.sk/Horak-plynovy-WS-508C
Náplň: https://www.shop-army.sk/Kartusa-plynova-Alpen-Camping

Horák a otváranie vína

Zaujímavosti o víne - Vedeli ste že…

- víno bol prvý alkoholícky nápoj
- California je štvrý najväčší výrobca vína na svete. Medzi prvých troch top výrobcov patria samozrejme Španieľsko, Francuzsko a Taliansko
- ženy sa vedia rýchlejšie opiť z vína ako muží
- sladšie víno má viac kalórii 
- Vatikán je jedno z miest kde sa najviac konzumuje víno
- čím je červené víno staršie tak bledne, naopak biele víno čím je staršíe tak tmavne



Ako správne piť a ochutnávať víno?

 

Vychutnávajte si svoj pohárik vína so správnym jedlom. Určite ste už počuli, že víno je veľmi chutné s kombináciou so syrmi. Ak nie tu su nejaké tipy, ktoré by som Vám mohol odporúčiť.



Vína a syr?


- biele vína by sa určite mohli podávať k plesňovým, taveným, mäkkým krémovým syrom, pareniciam alebo k eidamu
- ružové a mladé biele vína sa odporúčajú k ovčim a kozým syrom
- ku šumivým vínam by som určite zvolil ricotte
- ako posledné máme červené víno, k tomuto vínu by som odporučil tvrdšie syry ako sú: mozzarella, údené alebo plesnivé syry.


A ako správne piť víno?


Nemiešajte víno. Víno sa neodporúča miešať s tvrdým alkoholom. Pokial sa nechcete ráno zobudiť s veľkou bolesťou hlavy, určite by som to na Vašom mieste neskúšal. Taktiež si víno viac vychutnáte keď ho budete piť len samé, poprípade si ku nemu doprajete kúsok syra.

Etiketa pri pití vína - Víno sa nepije ale ochutnáva. Pohár by sa mal držať za stopku, víno by sa tak nemalo ohriať. Ak nalievate víno, podľa etikety by sa mala doliať len do dvoch tretín pohára.

Vývrtka: https://www.shop-army.sk/Vyvrtka-WENCO

Ako by sa malo podávať víno?

Aby sme si vychutnali správnu chuť vína, je potrebné ho podávať v správnych pohároch.

- na biele vino by sa mal servírovať pohar užší a vyšší a určite by mal mať užšie hrdlo, je tak krásne cítiť aromatickú vôňu vína.
- na červené vino by som určite zvolil väčší pohár s väčším hrdlom. Keďže červené víno je jedno z najaromatickejších vín, preto sa odporúča väčší pohar, aby sa jeho vôňa rozvinula.
- je úplne normálne ak si chcete ohriať víno, napríklad také biele víno, ktoré je studené ako ľad. V spoločnosti je dovolené držať pohar za kalich.

 

Teplota vína


Vo vinnom archívne by mala byť vždy teplota okolo 10-15C°. Odporúčaná teplota červeného vína by sa mala pohybovať v rozmedzí 16-28 C a teplota bieleho vína v rozmedzí 10-14C

Dodržujte pitný režím. Ak sa chcete vyhnúť rannej bolesti hlavy, určite odporúčam dodržiavať pitný režim a to najlepšie s pohárom čistej vody. Kedže víno veľmi hydratuje, je dobré si ku každému poháru vína dať aj pohár čistej alebo minerálnej vody. A taktiež odporúčame piť s rozumom a až nad 18 rokov :)

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NGMwOTI