Barion Pixel Panda Veľká
S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Tel: 07:00h - 15:00h + 421 918 046 176 - pracovné dni, Zasielame aj do ČR  

Panda Veľká, roztomilý lenivý medveď

25.06.2024

Panda Veľká, roztomilý lenivý medveď

Asi žiadne zviera nechytilo ľudí za srdce tak, ako bucľaté, nemotorné, no sympaticky vyzerajúce stvorenie, ktorému hovoríme panda veľká. Jej roztomilý vzhľad a kľudná povaha uchvacujú milióny ľudí na celom svete. Vďaka tejto jedinečnej kombinácii vlastností je panda jedným z najpopulárnejších a najznámejších voľne žijúcich zvierat.

Základné informácie:
Latinský názov: Ailuropoda melanoleuca

Iné pomenovania: Panda čiernobiela, bambusiar, panda obrovská, medvedík panda 

Čeľaď: Medveďovité (Ursidae)

Výskyt: Juhozápadná Čína (S’-čchuan, Shaanxi a Gansu)
Veľkosť: 120 – 200 cm

Hmotnosť: 80 – 180kg

Dĺžka života: 20 – 40 rokov

Biotop: Horské lesy

Pozostatky najstaršej pandy (Ailuropoda lufengensis) boli objavené v južnej Číne a ich vek sa odhaduje na približne 8 miliónov rokov. Diskusia o tom, či sú pandy skutočne medvede alebo či patria do rodiny mývalov, sa vedie už dlho, pretože sa na ne veľmi podobajú. Genetické testy ukázali, že panda veľká je geneticky bližšie k medveďom, zatiaľ čo panda červená k mývalom.
Hoci panda veľká žije vo veľmi obmedzenej geografickej oblasti Číny, je symbolom Svetového fondu na ochranu prírody (WWF - World Wildlife Fund) a je medzinárodne chráneným druhom. Panda veľká je ohrozené zviera, v Číne žije voľne asi už len 1 600 – 3 000 jedincov.


Panda červená je zafarbená do červena verzus Panda veľká, ktorá je bielej farby s čiernymi fľakmi

Život pandy

Panda veľká je predovšetkým pozemný obyvateľ, no vynikajúco šplhá a pláva. Tieto zvieratá sú aktívne počas súmraku alebo v noci, zatiaľ čo cez deň odpočívajú v dutinách stromov, skalných puklinách alebo jaskyniach. V bambusových porastoch si vytvárajú tunelové chodníky, ktoré spájajú ich kŕmne oblasti s miestami na spanie. Pandy veľké žijú samotársky na území zhruba 4-6 km². Počas svojich migrácií si značia cestu: škriabu stromy, trú sa o ne alebo zanechávajú stopy močom. 

Ako panda vyzerá ? 

Rovnako ako medvede, aj pandy sú mohutné suchozemské zvieratá. Dospelé jedince dosahujú dĺžku 120-180 cm a ich telesná hmotnosť sa pohybuje medzi 80-180 kg. Je ľahko rozpoznateľný podľa veľkých čiernych škvŕn okolo očí, uší a okrúhleho tela. Na rozdiel od iných medveďov vynikajúco šplhá po stromoch a na rozdiel od iných medveďov nemá zreničky okrúhle, ale štrbinovité, ako mačka. 
Jeho chvost - ako u väčšiny medveďov - je krátky, približne 12-15 cm dlhý. Stavba tela je rovnaká ako u iných medveďov, líši sa od nich len kontrastnou čiernobielou farbou. Presný dôvod jeho nápadnej farby nie je známy. Do úvahy prichádza aj odplašenie nepriateľa, regulácia teploty a maskovanie. Pandy majú dobre prispôsobenú kamufláž. Biela farba na tvári, krku, bruchu a zadku pomáha pande skryť sa v snehovom prostredí, zatiaľ čo čierne paže a nohy jej pomáhajú schovať sa v tieni.

Kde sa panda vyskytuje?

Oblasť rozšírenia pandy je iba 5900 km² a zahŕňa horské oblasti čínskych provincií S’-čchuan, Kan-su a Šen-si. Jej prirodzeným prostredím sú husto zalesnené subtropické horské svahy. V lete žije vo výškach od 2700 do 4000 metrov, v zime migruje do nižších polôh, často až do výšky 800 metrov. Jej biotop je zvyčajne vlhký a bohatý na zrážky.

Potrava

Pandy sú bylinožravce avšak príležitostne jedia aj menšie stavovce, ako sú malé hlodavce, hraboše a ryby. Väčšinu času jedáva jedlo v sede, takže jeho predná labka môže voľne uchopiť jedlo. 98 % stravy veľkej pandy tvorí bambus - korene, stonky, výhonky a listy bambusu. Obľubuje aj med, vajcia, rôzne rastliny a iné potraviny. Ich denná potreba je 10 – 20 kg bambusu. Pandy trávia 10-16 hodín denne len jedením.

Dve pandy v lese konzumujú bambus, denne zjedia až 20kg bambusu

Rozmnožovanie a mláďatá

Obdobie párenia pandy veľkej prebieha od marca do mája. Pandy sú väčšinou osamelé stvorenia, pričom jednotlivci sa stretávajú iba počas obdobia rozmnožovania. Väčšina pôrodov prebieha v auguste a septembri. Samice zvyčajne rodia jedno alebo dve mláďatá, no niekedy aj tri. Mláďatá vážia iba 90 až 130 gramov a ich telá sú pokryté bielou kožou. Približne o mesiac neskôr sa im začne objavovať typické sfarbenie. Oči otvárajú medzi 40. a 60. dňom a prvé pevné jedlo začínajú prijímať v 5. až 6. mesiaci. Matku opúšťajú vo veku približne 18 mesiacov.


Mláďa pandy ležiace na stole, vážiace len 130 gramov po narodení

Pandy veľké dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku 5-7 rokov. Ich očakávaná dĺžka života vo voľnej prírode je približne 25 rokov, v zajatí aj 40 rokov. V zajatí býva často ťažké pandy prinútiť k páreniu, pretože sa zdá, že potrebujú sociálne interakcie podobne ako ľudia.

Zaujímavosti:

1. V čínštine je názov veľkej pandy da xiong mao.
2. Zvláštnosťou tohto druhu je „šiesty prst“, predĺžená vretenná kostička na prednej labke, ktorá slúži ako palec pri kŕmení.
3. Dokáže sedieť na jednom mieste veľmi dlho (10-12 hodín) denne a jeho životný štýl je v porovnaní s jeho príbuznými veľmi pomalý.
4. Hlas pandy je ako bľačanie oviec.
5. Na rozdiel od iných medveďov sa nedokáže postaviť na zadné nohy.
6. Pandy veľké neupadajú do zimného spánku.
7. Lov a obchodovanie s kožušinami sú v Číne prísne trestané, vrátane trestu smrti.
8. Priemerné pandy vykonajú potrebu asi 40-krát denne.
9. Pandy močia, aby označili miesto svojim pachom, často sa pri tom otočia chrbtom k stromu a zdvihnú zadné nohy – vlastne robia stojku – čo im umožňuje zanechávať stopy vo vyšších miestach.

Pandy sú výnimočné tvory s jedinečnými vlastnosťami a správaním, vďaka ktorým sú skutočnými prírodnými pokladmi.

V ponuke: hračka pre deti panda - skladačka. 

ďalšie články o zvieratách: Prejsť na všetky blogy so zvieratami

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NTYzM