Barion Pixel Jeleň Lesný, kráľ lesa
S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Tel: 07:00h - 15:00h + 421 918 046 176 - pracovné dni, Zasielame aj do ČR  

Jeleň Lesný

21.03.2024

Jeleň Lesný

Jeleň. Slovo, ktoré počujeme kde tade, ale často o ňom vieme veľmi málo. Preto sa pozrime bližšie na tohto vzácneho a majestátneho tvora, ktorý prežíva v srdci Našej prírody, a ktorého často od septembra počuť na veľké diaľky.

Jeleň Lesný


Základné informácie:

Latinský názov: Cervus elaphus
Iné pomenovania: Jeleň Obyčajný, Jeleň Hôrny, Jeleň Lesný
Výskyt: Európa, Ázia, severná Afrika, Severná Amerika
Veľkosť: 160 - 240 cm
Hmotnosť jeleňa: 90 - 250 kg

Správanie jeleňov

Jelene sú zvyčajne plaché a opatrné zvieratá. Nakoľko ich stretávame málokedy, môže vzniknúť dojem, že v okolí je menej jedincov. Skutočnosť je však iná. Samci sa síce väčšinou pohybujú osamote, avšak lane, samice jeleňa, sú veľmi spoločenské zvieratá a pohybujú sa vo veľkých stádach. V stáde sa môže nachádzať až 50 jedincov.

Jelene sú veľmi opatrné a pred nebezpečenstvom rýchlo reagujú, väčšinou útekom, alebo hľadaním úkrytu. Jeleň Lesný sa vyskytuje najmä v lesnatých oblastiach, avšak môžeme ho v poslednje dobe vidieť aj na otvorenom poli. Jeleň Lesný preferuje listnaté, ihličnaté a zmiešané lesy. Jeleň sa najviac riadi sluchom a čuchom, pretože tieto zmysly má najviac vyvinuté.

Ako vyzerá jeleň?

Jeleň je jedným z najväčších zástupcov svojej rodiny cicavcov. Je to druh párnokopytníka, ktorý patrí do čeľade jeleňovitých. Vďaka jeho veľkolepému vzhľadu ho považujeme za kráľa našich lesov, najmä kvôli bohatému parožiu, ktorý majú len samci. Samci majú mohutné telo, s hlbokým hrudníkom, dlhé až 240 cm a vážia neuveriteľných 250 kg. Samice sú výrazne menšie, s dĺžkou od 100-200 cm a váhou do 150 kg.

Jeleňom sa vzhľad vekom mení. Samička – jelenica, je v mladšom veku pevná a štíhla, kde v staršom veku ju môžeme vidieť s ovisnutým hrudníkom a vychudnutým telom. Samec – jeleň, v mladosti pôsobí svalnato a pevne, kde pri starobe taktiež pevnota svalstva opadne a srsť sa mu zježí. Tieto charakteristiky môžu slúžiť aj pre odhad ich veku. Jeleň má prirodzene dobre maskujúcu srsť, ktorá má v letnom období červenohnedú farbu. Srsť jelenice má farbu červenohnedú a v zime sa sfarbí do hnedosivej.

- Mnoho ľudí nepozná spisovný názov pre samičku jeleňa. Správnym označením je "jelenica", alebo "laň"

Jelen lesny

Život jeleňa

V priemere sa jeleň vo voľnej prírode dožíva 14-15 rokov, v zajatí sa môže dožiť až 20 rokov. Jeho vek záleží od rôznych faktorov, ako napr. či má prístup k potrave, lekárskej starostlivosti, alebo ochranu pred prípadnými hrozbami vo voľnej prírode. Jelene sú bylinožravce, čo znamená, že ich potrava sa z väčšej časti skladá z rastlinnej potravy. Jelene sa kŕmia rozmanitými druhmi rastlín, vrátane trávy, lístia, kôry stromov, lesnými plodmi a ďalšími rastlinami a preto v lesoch môžeme vidieť množstvo objedených stromov.

Parohy/parožie

Najtypickejšou črtou pre jelene sú ich parohy. Parohy, alebo parožie, sú tvorené z kosti a vážia 5-15kg a môžu siahať až do dĺžky 1 metra. Samce jeleňa používajú svoje parohy na zapôsobenie na samice a na ochranu a boj so samcami o potenciálnych partnerov.

Jelene strácajú parohy každý rok a to v období od januára do mája. Po zhadzovaní parohov ostáva na čele jeleňa len malý výbežok čelovej  kosti, nazývaný pučnica. Na miestach vznikajú krvavé rany, ktoré sa po niekoľkých dňoch menia na chrasty. Z tejto pučnice následne začína nový paroh na jar opäť rásť.

Tento proces je nevyhnutný, pretože rast parohov spotrebuje veľké  množstvo energie a ich zhadzovanie umožňuje jeleňovi ušetriť energiu na iné aktivity, ako je párenie a hľadanie potravy. Parožie mu taktiež slúži, aby mal v stáde vysoké postavenie a aby vzbudzoval rešpekt. Jelenie parohy sú zaujímavé, rozmanité výtvory. Sú často rozvetvené až s dvadsiatimi šiestimi hrotmi. Parožie sa vyvíja cca 5-6 mesiacov.

Ďalšou zaujímavosťou je, že parožie sa skladá z viacerých častí, s rôznymi názvami.

Samotný paroh sa tvorí z hlavnej časti, nazývaný kmeň, z ktorej sa oddeľujú a vystupujú vetvy. Na čele sa nachádza výbežok (pučnice) , z ktorej vyrastajú parohy. Parožie sa spája s pučnicou prostredníctvom ružice. Vetva nad ružicou sa nazýva očnica a z nej ďalej vystupuje nadočnica. Vetva, ktorá nasleduje nad nadočnicou, sa označuje ako stredná vetva a parožie obvykle končí vidlou, alebo korunou.

Jelene sú u poľovníkov označované aj podľa počtu ich vetiev, ako napríklad šestorák, osmorák, atď. Počet vetiev na oboch stranách sa môže líšiť.

Jelenia ruja a rozmnožovanie

Jeleň Lesný je známy svojimi charakteristickými rozmnožovacími trúbeniami, počas obdobia párenia, inými slovami ruje. Jelene používajú tieto volania na prilákanie laní a na získanie dominancie nad ostatnými samcami. Volania sú nadpriemerne hlasné a hlboké a možno ich počuť zo vzdialenosti až 3 kilometrov. Intenzita a frekvencia ich volania môžu naznačovať veľkosť a silu daného jeleňa.

Toto obdobie trvá približne od septembra až do zimy. Ich moč má v tomto období prenikavo silný zápach, ktorý využívajú ako formu komunikácie. Takto prejavujú svoju prítomnosť samičkám a iným samcom v okolí. Počas obdobia ruje jelene takmer nejedia.

V Našej ponuke nájdete rôzne darčeky s Jeleňom, ktoré potešia každého poľovníka či milovníka lesa a prírody.

Tehotenstvo jelenice

Trvanie tehotenstva je približne 240 až 262 dní. Samice Jeleňa Lesného porodia mláďatá, známe ako jelenčatá, zvyčajne jedno alebo dve, ktoré vážia približne 15 kg. Mláďatá, ktoré su kŕmené materským mliekom, majú zdravšie a silnejšie parožie. Materské mlieko má totiž vynikajúci vplyv pre správny rast kvalitných parohov, nakoľko mlieko je vysokým zdrojom bielkovín, fosforu a vápnika.

Mláďatá sú počas prvých dní po narodení skryté v trávnatom poraste. Po dvoch týždňoch sú schopné pripojiť sa k stádu, pričom sú stále závislé od matky až počas prvých troch mesiacov svojho života.

Možný nepriateľ

Najväčším prirodzeným nepriateľom jeleňa je vlk a čas od času môže na ne zaútočiť aj medveď. Keď sa samci ocitnú v situácii, kde sú ohrození útokom, často používajú svoje parohy ako obrannú zbraň a snažia sa tým zastrašiť predátora.

Môže jeleň napadnúť človeka?

Jeleň žijúci vo voľnej prírode a jeleň chovaný v zajatí môžu mať rozdielne správanie. Jeleň v prírode sa bežne zľakne aj pri prasknutí vetvičky a reaguje únikom. Taktiež sa vystraší a utečie, ak uvidí alebo pocíti prítomnosť človeka. Tieto faktory sú bežné pre jeleňa žijúceho vo voľnej prírode.

Jeleň je schopný zabiť človeka, pretože je mohutným a silným  zvieraťom s veľkými parohmi, ktoré môžu byť použité na napadnutie človeka. Vo svete sa už stalo niekoľko smrteľných útokov jeleňa na človeka. Väčšinou ide ale o útoky jeleňov, ktoré sú chované v zajatí, pretože jeleň, ktorý je zvyknutý na prítomnosť človeka, stráca svoju prirodzenú plachosť a počas obdobia ruje môže človeka pokladať za súpera. Môže sa pomýliť a považovať ho svojho soka.

V prírode je veľmi neobvyklé, aby jeleň napadol človeka, pokiaľ je plachý. Ide o veľmi zriedkavý jav

Zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli: 

- Na Slovensku je zakázané zbierať zhodené parohy. Len poľovník s povolením má právo zbierať tieto parohy. Neodporúčame parožie zbierať, nakoľko pokuta môže siahať od 3000 až po 15 000€.

- Tak ako rôzne veci, parohy dnes nájdete aj na online bazároch.

- Jeleň sa môže natoľko zľaknúť a poskočiť, že mu môžu odpadnúť naraz oba parohy.

- Samce často súperia medzi sebou o jelenice a takéto súboje môžu mať aj fatálne následky ako prebodnutie súpera parohami alebo ich vzájomné zapletenie.

- Jelenice v období ruje vydávajú zvuky, ktoré znejú ako "ő".

- Stopa jelenej zveri má pri behu väčšinou štyri prsty. Pri chôdzi najčastejšie však jelene zanechávajú stopu s dvoma prstami.

- Jeleň je vynikajúci bežec, dokáže klusať až 3 hodiny bez prestávky.

- Je schopný bežať až rýchlosťou 60 km/h a skočiť do vzdialenosti až 10 metrov.

- Prekvapujúci je aj fakt, že sú výbornými plavcami.

- Jelenie parohy sa v dnešnej dobe využívajú aj ako dekorácia. Najrozšírenejšie využitie parožia sú napr. pre umelecké tvorby, nábytok, háčiky na šaty, ozdoby, atď.

- Na Novom Zélande sa nachádza cca 1 400 jeleních fariem, na ktorých sa chová celkovo 833 000 jeleňov.

- Človek sa dokáže najviac priblížiť k jeleňovi počas ich ruje, nakoľko vtedy reagujú oveľa pokojnejšie a sú menej obozretné.

Jeleň je dôležitý symbol prírody, ktorý treba chrániť. Taktiež je dôležité rešpektovať jeho prirodzený domov. Jeho silná prítomnosť v lesoch nám pripomína, ako krásna a dôležitá je naša príroda.

V Našej ponuke nájdete rôzne darčeky s Jeleňom, ktoré potešia každého poľovníka či milovníka lesa a prírody.

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MzI3MT